Funkcje
Kasia: Wykres funkcji liniowej f przechodzi przez punkt A = (−2,−4) i przecina oś Oy w tym samym
punkcie co wykres funkcji g(x) = −x3 + 2x2 − 3x + 4. Podaj wzór funkcji f.
Proszę o wytłumaczenie.
27 lis 18:41
Kasia:
27 lis 19:13
Bogdan:
W którym punkcie wykres dowolnej funkcji h(x) przecina oś y?
27 lis 19:26
Bogdan:
Muszę sam odpowiedzieć. Wykres dowolnej funkcji h(x) przecina os y w punkcie, którego
rzędna ma wartość h(0).
27 lis 19:38
Kasia: aha i co dalej?
27 lis 19:45
Kasia:
28 lis 17:58
Gustlik: Wspólna własność wszystkich wielomianów: wykres każdego wielomianu przecina oś OY w punkcie (0,
b), gdzie b − wyraz wolny tego wielomianu, bo dla x=0 wszystkie potęgi x się zeruja i zostaje
tylko wyraz wolny.
Zatem wykres wielomianu g(x) = −x3 + 2x2 − 3x + 4 przecina oś OY w punkcie
(0, 4).
Zatem wykres funkcji liniowej też przecina oś OY w punkcie (0, 4).
Czyli wzór funkcji ma postać y=ax+4. Wstaw teraz współrzędne punktu A i oblicz a,
będziesz miała cały wzór funkcji liniowej.
29 lis 02:19
Kasia: dziękuję
29 lis 11:44