Zadanie teskstowe
Monia: 
Zad1
Łańcuszek z wisiorkiem kosztuje 95zł. Gdyby łańcuszek był o 20% droższy, a wisiorek o 5zł
tańszy, to komplet kosztowałby 100zł. Ile kosztuje wisiorek ?
Zad2
Złoto jest próby 960, jeżeli na 1000g przypada 960g czystego złota.Po stopieniu pewnej ilości
złota próby 960 i pewnej ilości złota próby 500 otrzymano 9,2 dag złota próby 750. Ile
stopiono złota próby 500 ?
27 lis 18:08
kasia: łańcuszek to x a wisiorek y
x+y=95
x razy 120 % + y − 5 = 100
rozwiąż układ równań, wyjdzie y i to będzie cena wisiorka ma wyjść 45
27 lis 18:24
++++: a+b=95
(1,2a)+(b−5)=100
b=95−a
(a1,2)+(95−a−5)=100
a1,2+90−a=100
1,2a−a=10
0,2a=10 /0,2
a=50
b=95−a
b=45
27 lis 18:42
Anita: złoto jest prób 960, jesli na 1000g przypada 960g czystego zlota. po stopieniu pewnej ilosci
zlota proby 960 i pewnej ilosci proby 500 otrzymano 9,2 dag złota proby 750. ile stopiono
zlota proby 500
30 lis 19:37
Eta:

x −−− ilość dag złota próby 960
y −−− ilość złota próby 500
rozwiąż układ równań:
0,96*x + 0,5*y= 0,75*9,2
i x+y= 9,2
x= 5 dag y= 4,2 dag
odp: 4,2 dag złota próby 500
30 lis 19:54