Rafał 15: Z trzech okręgów o środkach A,B,C, każdy jest styczny zewnętrznie do dwóch pozostałych.
Znając odległości AB=8cm BC=6cm AC=10cm, oblicz promienie tych okręgów. Sporządz
rysunek według otrzymanych danych.
Proszę o pomoc...
Pozdrawiam
13 sty 16:05
Basia:
okręgi są zewnętrznie styczne czyli suma ich promieni = odległości ich środków
ra + rb = AB =8
ra + rc = AC =10
rb + rc = BC = 6
masz układ trzech równań z 3 niewiadomymi
potrafisz go rozwiązać ?
13 sty 16:35
Rafał 15: Basiu...

jeżeli możesz to oblicz dalej...
z góry dzięki
13 sty 17:09
Basia:
oj, oj, a co będzie na klasówce ?
pierwsze mnożę przez -1
-ra - rb = -8
ra + rc = 10
------------------------
-rb + rc =2
rb + rc =6
-----------------------
2rc = 8
rc =4
-------------------
rb + 4 =6
rb =2
------------------------
ra + 2 =8
ra=6
-------------------
13 sty 17:36
Rafał 15: Dziękuję bardzo Basiu...

rysunek mogę wykonac

xD
Aha i czemu przez (-1)

?
Pozdrawiam
13 sty 18:20
Basia:
żeby dodać stronami i doprowadzić do redukcji ra przy dodawaniu stronami
a rysunek chyba po prostu ma mieć wyliczone wymiary
rysujesz AB, AC, BC i odpowiednie okregi to wszystko
13 sty 18:42
Maslo: Witam, w takiej książce od matematyki mam podany przykład interpretacji geometrycznej
wartości bezwzględnej dla nierówności |x - 3| < |x + 1|. po zappisaniu modułu sumy w
postaci modułu różnicy |x - 3| < |x - (-1)|, po czym podany jest komentarz słowny "Zbiór
punktów leżących bliżej 3 niż -1." I Narysowana jest oś liczbowa z zaznaczoną
(pogrubioną) częścią od 1 otwarty do ∞. Może mi ktoś wytłumaczyć tak na chłopski rozum,
dlaczego tak właśnie jest? Szczególnie o co chodzi w tym komentarzu słownym. Z góry
dziękuję.
13 sty 19:25
Maslo: Przepraszam, piewszy raz pisalem na forum i nie w tym miejscu napisalem , wiec prosze ,
nie zwracajcie na to uwagi
13 sty 19:30
Rafał 15: oki dzieki Basiu...

Pozdrawiam
13 sty 19:45
%3Cpre%3E%3Cb%3ERafa%C5%82%2015%3A%3C%2Fb%3E%20oki%20dzieki%20Basiu...%20%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F1%2Fmruga.gif%22%3E%0D%0APozdrawiam%20%0A%3C%2Fpre%3E
13 sty 19:46
Basia:
spróbujmy to normalnie rozwiązać:
|x+1| > |x-3|
1. x+1≥ 0 i x-3≥0 ⇔ x≥-1 i x≥3 ⇔ x≥3
|x+1| = x+1
|x-3| = x-3
czyli
x+1 > x-3
0 > -4 co jest prawdą dla każdego x z dzidziny czyli przedziału <3; +∞)
----------------------------------------------------------------------
--------------------------
2. x+1≥ 0 i x-3<0 ⇔ x≥ -1 i x< 3 ⇔ x∈ <-1 ; 3)
|x+1| = x+1
|x-3| = -(x-3) = -x + 3
czyli
x+1 > -x +3
2x > 2
x > 1
czyli jest to prawdą dla x∈(1 ; 3)
--------------------------------------------------------
3. x+1 < 0 i x-3≥ 0 ⇔ x < -1 i x≥ 3 niemożliwe
4. x+1 < 0 i x-3 < 0 ⇔ x<-1 i x<3 ⇔ x<-1 ⇔ x∈(-∞ ; -1)
wtedy
|x+1| = -(x+1) = -x - 1
|x-3| = -(x-3) = -x +3
-x - 1 > -x +3
0 > 4 niemożliwe czyli w tym przypadku nie ma rozwiązania
ostatecznie mamy
x∈(1 ; 3)u<3 ; +∞) ⇔ x∈ (1 ; +∞)
czyli przedział jest okreslony poprawnie
jeśli chodzi o komentarz to może łatwiej będzie tak
zapis |x-a| oznacza odległość punktu x od punktu a
czyli |x-3| to jest odległość punktu x od punktu 3
a |x+1| = |x-(-1)| to odległość punktu x od punktu -1
czyli |x-3|<|x-(-1)| to rzeczywiście zbiór punktów, których odległość od 3 jest mniejsza
od ich odległości od punktu -1
środek odcinka od -1 do 3 to 1
1 jest w tej samej odległości od -1 i od 3 (ta odległość to 2)
czyli wsztstko co na prawo od 1 będzie miało bliżej do 3 niż do -1
13 sty 20:14