paweł 1010: pomóżcie mi proszę . kto może niech zerknijcie i pomyśli a jak ktoś wie niech rozwiąże
1.Objętość prostopadłościanu jest równa 30 cm3. Jakie mogą być wymiary tego
prostopadłościanu, jeśli wiadomo, ze długość jego krawędzi, podane w centymetrach ,
wyrażają się liczbami naturalnymi? (wytłumiacie jak się to rozwiązać, wymyśliliście,
jakim sposobem?)
2.Sześcian o krawędziach 10 cm i graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędziach
podstawy 8 cm mają pola powierzchni. Obicz objętość graniastosłupa prawidłowego
czworokątnego .
3.Podstawą graniastosłupa jest romb , którego przekątne mają długość 1 dm i 2,4 dm.
Wysokość graniastosłupa jest 3 razy większa od krótszej przekątnej rombu. Oblicz ojętość
graniastosłupa.
PROSZĘ ABY napisać również wytłumaczenia ROZWIĄZYWANIA
13 sty 15:37
13 sty 16:19
Basia:
1. abc =30 a,b,c ∈N
i dalej chyba tylko metodą podstawiania
a=1 ⇒ bc=30 ⇒ mogą być pary (1,30) (2,15) (3,10) (5,6) i odwrotnie, ale nie warto
pisać
a=2 ⇒ bc =15 ⇒ (1,15) (3,5)
a=3 ⇒ bc=10 ⇒ (1,10) (2,5)
a=5 ⇒ bc =6 ⇒ (1,6) (2,3)
a=6 ⇒ bc =5 ⇒(1,5)
a=10 ⇒ bc =3 ⇒(1,3)
a=15 ⇒ bc=2 ⇒ (1,2)
a=30 ⇒ bc=1 ⇒ (1,1)
i teraz wypisać wszystkie możliwe trójki pomijając powtarzające się np.
( 1, 2, 15) co oczywiście oznacza, że a=1 b=2 c=15 lub a=1 b=15 c=2 lub a=2.....
ale to chyba oczywiste
13 sty 16:19
13 sty 16:20
Basia:
3.Podstawą graniastosłupa jest romb , którego przekątne mają długość 1 dm i 2,4 dm.
Wysokość graniastosłupa jest 3 razy większa od krótszej przekątnej rombu. Oblicz ojętość
graniastosłupa.
Pp = (d1*d2)/2
Pp= 1*2,4 /2 =1,2
h = 3*d1 = 3
V= Pp*h = 1,2 * 3 =3,6
13 sty 16:22
paweł 1010: dziękuje ci Basia za pomoc
13 sty 17:10