ewka: proszę pomóżcie mi


napisz wzór funkcji liniowej której wykres
a) jest równoległy do wykresu y=2x+1 i przechodzi przez punkt A=(1,5)
b) jest prostopadły do wykresu y=0,25x+2 i przechodzi przez punkt A=(1,2)
13 sty 15:22
Lambda: Ewcia! ... takich zadań ... tutaj bez liku było

popatrz po postach ! .... i dasz radę sama!
Muszę teraz wyjść!
Zerknę później! Obiecuję !
13 sty 15:39
13 sty 19:38
adm: Aby rozwiązać zadanie takiego typu zastanów się najpierw:
1. Jaki współczynnik musi być tak sam w Twoim nowym wzorze funkcji y=ax+b i y=2x+1 aby
były do siebie równoległe?
2. Do Twojego nowego wzoru y=ax+b z jednym współczynnikiem obliczonym w punkcie pierwszym
podstaw pod x=1 a pod y=5 i otrzymasz drugi współczynnik.
Spróbuj odpowiedzieć tutaj i uzasadnić...
13 sty 19:53
Andrzej5841035: Witam wszystkich..
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 20 cm i jest nachylona do
podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz pole powierzchni tego graniastosłupa..

Pomoże ktoś?
13 sty 20:38
xx: do ` Ewka `
a) y= 2x + 3
b)y= -4x + 6
13 sty 23:50
xx: do `Andrzej5841035`
Pc = 200(1+200√2)
13 sty 23:57
Eta: Ewcia !
najlepiej jak zapamietasz taki wzór na te proste
równoległa przez punkt A (x
A, y
A) a= a
1 --- prostej danej
y - yA = a1( x - xA)
czyli równległa to A( 1,5) a
1 = a= 2
czyli popatrz jak prosto sie to oblicza
y - 5 = 2(x -1)
y - 5= 2x - 2
y= 2x - 2 +5
y = 2x +3 --- to równanie równoległej
wzór na prostopadła taki sam! tylko a = -1/a
1
to a = 0,25 = 1/4 czyli a
1 = - 4
podstawiasz A(1,2) a
1= - 4
to y - 2 = - 4(x - 1)
y - 2 = -4x +4
y = - 4x +4 +2
y = - 4x +6 --- to równ.prostopadłej
Uwaga! .... zapisz wzory i zapamiętaj!
14 sty 00:07
ewka: Dziękuję Ci bardzo Eta za pomoc .Pozdrawiam
14 sty 10:32