matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
borekcxz:
Rozłóż wielomian W(x)=x
4
-7x
2
+12 na czynniki liniowe.Podaj niewymierne pierwiastki tego wielomianu.
7 mar 21:22
Sitta:
Podstaw t=x
2
(x-2)(x+2)(x
2
-3)
√
3
-√
3
7 mar 21:35
Sitta:
Można jeszcze rozłożyć x
2
- 3 = (x-√
3
)(x+√
3
)
7 mar 21:38