paweł 1010: jeżeli ktoś jest dobry z fizyki niech pomoże bo fizyka i matematyka to prawie to samo
1. Samochód ruszył i rozpędził się przez 12 s, przebywając drogę 108 m. Oblicz jego
prędkość końcową . Wynik podaj w kilometrach na godzinę.
2. Po ruszeniu samochód jedzie ze stałym przyspieszeniem 2,4 metrów na sekundy
kwadratowe. Po jakim czasie przybędzie drogę 30 m ?
3. Po ruszeniu samochód przez pierwsze 2 s rozpędził się do 5 metrów na sekundę. Ile
czasu potrzebował na przybycie pierwszych 125 m drogi?
4. Z jakim przyspieszeniem poruszał się człowiek, jeśli w czasie pierwszych 2 s biegu
przebył ruchem jednostajnie przyspieszonym 3 m?
13 sty 14:54
Jakub: No ale jak wiadomo "prawie robi wielką róźnice"

1. Ruch jednostajnie przyspieszony.
s = at
2/2 <- wzór na drogę w takim ruchu
2s = at
2
a = 2s/t
2 <- policz z tego przyspieszanie "a"
v
k = at <- i podstaw do tego wzoru na prędkość końcową
13 sty 15:45