rozwiąż
Karl: (xo+Δx)13
27 lis 13:01
sushi_ gg6397228:
zeby rozwiazac trzeba podac tresc zadania
27 lis 13:03
Karl: korzystając z definicji pochodnej funkcjiw punkcie wyznacz pochodne następującej funkcji
f(x)=3√x wzory znam prosze tylko o wyliczenie bo mi wyszło 0 i nie wiem czy mam dobrze..
27 lis 13:11
27 lis 13:13
Karl: nie chodzi o zwykłą pochodną tylko o poch. w punkcie x0=1
27 lis 13:14
sushi_ gg6397228:
i musisz zastosowac
| | a3−b3 | |
dla licznika wzory skroconego mnozenia a−b= |
| |
| | a2+ab+b2 | |
27 lis 13:14
Marcin W: tu się nie domyśliłaś sushi polecenia?
27 lis 13:15
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
to podstaw sobie pod x=1 i masz |
| =1 |
| | 1 | |
27 lis 13:15
Marcin W: powodzenia w dociekaniu prawdy.
27 lis 13:15
Karl: to wyjdzie 1−1−Δx czyli 1−1−0 w liczniku
27 lis 13:24
sushi_ gg6397228:
Na ... podstawiasz pod Δx, to samo masz w mianowniku, wiec w liczniku bedzie 1
27 lis 13:25
Karl: bo w poch. w punkcie Δx→0 więc chyba wyjdzie 0 a nie 1
27 lis 13:26
sushi_ gg6397228:
a czy ja napisalem gdzies granice,
albo robisz to co mowie, albo GAME OVER
27 lis 13:28