logarytmy
Agata: Wiadomo, że log5 16 = a. Oblicz log125 128.
27 lis 12:53
Marcin W: popraw tresc
27 lis 12:55
dry: log125 jest nie określony, gdyż z definicji: logab=c <=> ac=b, a>0, a≠1, b>0
27 lis 12:59
sushi_ gg6397228:
sie czepiacie log125 128 nie dala nawiasow na indeks dolny
27 lis 13:04
Marcin W: pewnie sie pomylil w zapisie
27 lis 13:04
Marcin W: sushi nikt sie nie czepia moze bylo tez log125128 a moze log12(5*128) i co kto ma racje
jak mialo byc ?a moze jeszcze co innego niech pisze poprawnie.
27 lis 13:06
sushi_ gg6397228:
a= log
5 16= log
5 2
6 = 6 * log5 2
| | log5 128 | | log5 27 | |
log125 128 [zamiana podstaw na 5] = |
| = |
| = |
| | log 5 125 | | log 5 53 | |
teraz podstaw do ostatniego wzoru za log
5 2
27 lis 13:07
sushi_ gg6397228:
ja mam okulary i widze ze jest spacja miedzy liczbami, a przy mnozeniu to sie uzywa " * " a
takowej nie widze
27 lis 13:08
Marcin W: a moze tam zapomniala 10 w indeksie dolnym i bylo:
log
1025*128 albo było log
125128
Jesli jest tak jak pisze sushi to wynik:
log
125{128}=(log
5128)/(log
5125)=(log
5128)/3=...
popatrzmy na log
516=a
to daje 4log
52=a co daje log
52=(a/4)
| | a | |
...=(log527)/3=(7log52)/3=(7 |
| )/3=... |
| | 4 | |
27 lis 13:11
Marcin W: Sushi ja tam wielu rzeczy nie widze przy mnozeniu wiem tez ze mozna niczego nie uzywać i jest
dobrze np xy kazdy wie ze bez * jest tam mnozenie...
27 lis 13:12
Marcin W: wiec ta dyskusja nie ma sensu uwazam ze ktos kto chce rozwiazanie powinien je poprawnie
zapisac (chociaz tyle sie wysilic) to ze ty cos widzisz w okularach
nie oznacza ze tak jest naprawdę.
27 lis 13:13
Marcin W: sushi 26≠16
27 lis 13:21
Agata: Napisalam poprawnie, tylko system cos nie chcial tego przedtworzyc i jest tak jak mowi sushi

Dzieki za pomoc!
27 lis 13:47