ciag
zosia: Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych mniejszych od 100, w których reszta z dzielenia przez
5 wynosi 3.
27 lis 12:48
Marcin W: suma liczb postaci
an=5n+3 n∊N+
Sn=... wzór na sumę ciągu arytmetycznego o r=5
27 lis 12:52
Marcin W: plus dodatkowo zero które przy sumie nic nie zmienia
27 lis 12:53
zosia: nie rozumiem
27 lis 12:56
Marcin W: masz zsumowac liczby 0,8,13,18,23,...,95
zero mozesz pominac przy sumie nic nie zmienia wiec masz ciąg liczb
8,13,18,23,...,95
arytmetyczny o r=5 rozumiesz?
27 lis 12:58
Marcin W: tfu nie wiem co ja z tym zerem(bdura) oczywiscie bez zera
27 lis 12:58
Marcin W: i powinno byc ostatnie 98=5*19+3 a nie 95 jak napisalem.. Wybacz.
27 lis 13:00
Marcin W: odp: 1007
27 lis 13:00
zosia: nooo juz rozumiem dzięki bardzo
27 lis 13:16