13 sty 12:45
ola: S2=2(2*2-3)=2
S2=a1+a2
2=-1+a2
a2=3
r=a2-a1=3-(-1)=4
an=-1+(n-1)*4
13 sty 12:57
Kris_garg: dzięki za pomoc ale mam jeszcze jeden mały dziwny problem:
r=a
n+1 -a
n
r= 4(n+1) -5 -4n-5=4-10=-6

chyba że damy tam nawias i opuścimy go wtedy zmieni sie znak i wyjdzie dobrze czyli 4 ?
ale czemu w nawiasie ? jest do tego jakas zasada bo tak na szybko to bym o tym zapomnial
13 sty 13:24
ola: nawias jest konieczny
13 sty 13:26
ola: Odejmujesz wyrażenia wymierne. Dlatego.
13 sty 13:27
Kris_garg: dzięki za przypomnienie
13 sty 13:29