ciag arytmetyczny
zosia: Rowezysta w ciagu pierwszej godziny przejechal 19km , a w ciagu kazdej
nastepnej godziny odcinek o 0,8 km krotszy od poprzeniego.Wiedzac ze w
ciagu ostatniej godziny przejechal 15km, oblicz:
a)ile godzin jechal rowerzysta
b)dlugosc drogi jaka pokonal rowerzysta
27 lis 12:29
Marcin W: 19km
18,2
17,4
16,6
15,8
15
wypisalem ci poszczegolne czesci drogi w czasie co godzina

i już sobie poradzisz... mam
nadzieje
27 lis 12:32
zosia: chya nie mge tak musze chyba wzorami na ciag tylko e wiek ktorego wzoru kiedy uzyc
27 lis 12:33
zosia: a jchyba wiem ale dzieki
27 lis 12:34
Marcin W: Rozumiem więc tak:
a1=19
r=−0,8
ciag arytmetyczny wzor na wyraz ogólny an=a1+(n−1)r gdzie an=15
27 lis 12:35
Marcin W: czyli 15=19+(n−1)*(−0,8)
15=19,8−0,8n
0,8n=4,8
n=6 (godzin jechal)
| | a1+an | | 19+15 | |
Sn= |
| *n= |
| *6=34*3=102 km |
| | 2 | | 2 | |
27 lis 12:40