Niech P=(a,b) będzie dowolnym punktem wykresu funkcji f(x)=-x+2
already: Niech P=(a,b) będzie dowolnym punktem wykresu funkcji f(x)=−x+2 . Wyraź sumę odległości punktu
P od osi układu współrzędnych jako funkcję zmiennej a
Jak się za to zabrać?
27 lis 10:56
Basia:
jeżeli P należy do wykresu funkcji to f(a)=b czyli
b=−a+2=2−a
d1 odl.od OX, d2 odl od OY
d1= |b| =|2−a|
d2=|a|
g(a) = |2−a|+|a|
27 lis 11:35
akante: dzięki skorzystałem!
18 mar 20:45
selwin: dlaczego
b=−a+2=2−a ?
13 mar 11:22
J: f(a) = b , czyli −a + 2 = b ⇔ b = 2 − a
13 mar 11:28