nie wiem skad
dyrydyd: Prosze mógłby mi ktoś wytłumaczyc dlaczego ma byc tak
| | 1 | | 3 | |
√3√3 = √3 * 3do potęgi |
| = √3do potęgi |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | | 3 | |
( 3do potęgi |
| )do potęgi |
| =3do potęgi |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
mogłby mi ktoś wytłumaczyc jak to sie rozwiazuje to znaczy skad to wszystko sie wzielo
27 lis 10:30
Marcin W: bo pierwiastki możesz zamieniać na potęgi np:
**** √a=a12
Zatem jak masz gdzieś pierwiastek z 3 możesz zapisać zamiast niego 312
Rozbijmy Twój przykład na elementy masz w nim wyrażenie pod pierwiastkiem:
3√3= 31 * 312 = 31,5 Zatem możesz zapisać:
√31,5 ale na mocy **** masz √31,5=(31,5)12=30,75(bo 0,5*1,5=0,75 czyli
34)
27 lis 11:22