Dzielenie wielomianów
Sylwia: Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany (x−1),(x+2),(x−3) daje reszty odpowiednio równe
5, 2, 27. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=(x−1)(x+2)(x+3).
Będę wdzięczna jak ktoś opisze prostym językiem co trzeba zrobić i dlaczego.
27 lis 01:05
Gustlik: Obowiązuje zasada: stopień reszty jest o 1 (lub więcej) mniejszy od stopnia dzielnika. Czyli
jak dzielisz przez dwumian liniowy (st. 1), to reszta jest wielomianem stopnia 0 lub
wielomianem zerowym − czyli funkcją stałą, albo po prostu liczbą. Jeżeli dzielisz przez
trójmian kwadratowy, to reszta będzie co najwyżej liniowa. Jeżeli dzielisz przez wielomian
stopnia 3 to reszta będzie co najwyżej kwadratowa itd.
W naszym zadaniu masz dzielenie przez wielomian P(x)=(x−1)(x+2)(x+3), a więc przez wielomian
stopnia 3. Reszta będzie wiec co najwyżej kwadratowa: R(x)=ax2+bx+c.
Z twierdzenia o reszcie z dzielenia przez dwumian typu (x−a) wiemy, że reszta z dzielenia jest
równa R(a)=W(a).
Zatem
R(1)=5
R(−2)=2
R(3)=27
{ a*12+b*1+c=5
{ a*(−2)2+b*(−2)+c=2
{ a*32+b*3+c=27
Rozwiąż ten układ równań, wyznacz a, b i c i wstaw do reszty.
27 lis 01:48