czy ten wykres jest poprawnie narysowany?
BenG:

Witajcie. mam zadanie narysowania wykresu f(x)=(sin x−cosx)
2. Narysowalem go lecz nie jestem w
100% pewien czy jest on dobry. Czy moze ktos z Was to potwierdzic/poprawic?
O ile dobrze przeksztalcilem to wzor ostateczny to y=1−sin2x (czerwony) ale nie jestem pewien
czy dobrze przesunalem.
PS. wiem ze wykres sin2x wyglada inaczej niz ten na rysunku ale nie rozkminiam tego edytora
26 lis 23:16
Pawcio: gitara
26 lis 23:20
Godzio:
Czego można się przyczepić ?
Ano po pierwsze mamy fucnkję:
−sin2x
+ 1 więc odwracasz tego sinusa i do góry, a nie
na dół tyle na ten temat
26 lis 23:22
Godzio:

Tak to będzie wyglądać miej więcej
26 lis 23:27
BenG: | | π | |
"odwracasz" czyli np. |
| ma wartosc −1 a nie 1? Leeeee, dzieki  |
| | 2 | |
26 lis 23:28
Bogdan:

Wykres y = −sin2x przenosimy o 1 do góry
26 lis 23:36
Pawcio: bogdan ma racje
26 lis 23:42
26 lis 23:46
kometa:
Hehe ........... "sypnęło" wykresami
26 lis 23:48
kometa:
| | π | |
porawiam  jednostka = |
| |
| | 4 | |
26 lis 23:49
BenG: mam jeszcze dwa wykresy ale tego nie potrafie narysowac
| | 1 | | 3 | |
1) y=cos x−|cos x|, x⊂<− |
| π, |
| π) |
| | 2 | | 2 | |
| | |sin 2x| | |
2) y= |
| , x⊂<−2π,2π> |
| | sin2x | |
moze ktos przedstawic to graficznie?
27 lis 00:46
Pawcio: 2) latwe mi sie wydaje: na pierwszy rzut oka powiem Ci tak
od 0 do π/2 − funkcja stała 1
od (π/2;π) − funkcja stała −1
od π do 3/2π − funkcja stała 1
od 3/2π do 2π− funkcja stała −1
i analogicznie w lewą stronę
27 lis 00:54