matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż że
frix:
Wykaż że
2x−4
x
2
−36
12
(x−
)*
+
=x−4
x+6
x
2
+2x
x
26 lis 22:14
agus:
x
2
−36
−
2(x−2)*(x+6)
x(x+2)
+
12
x
= doprowadz do wspólnego mianownika
x+2
26 lis 22:19
Paweł:
a gdzie sie podzial x−....
26 lis 22:23
mila:
x(x+6)−2x−4
(x+6)(x−6)
12
zacznij tak
*
+
=x
x+6
x
2
+2x
x
26 lis 22:28
mila:
oj przed 4 plus nie minus
26 lis 22:30