potrzebuję pomocy w tych zadankach
Krysia: ZAd. 1
Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi prostopadłościanu oraz jego pole powierzchni
całkowitej, jeśli jego wymiary są kolejnymi wyrazami ciagu:
a) arytmetycznego o pierwszym wyrazie a= 7 i różnicy r= 3
b) geometrycznego o pierwszym wyrazie a=10 i ilorazie q= 1/2
zad.2
Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny o bokach długości: 12 cm, 5 cm, 6 cm
i 5 cm. Oblicz wysokości tego graniastosłupa, jeśli:
a) jego pole powierzchni bocznej jest równe 560 cm2
b) jego pole powierzchni całkowitej jest równe 492 cm2.
26 lis 21:46
mila: a
1=7 a+2=a
1+r a
3=a
2+r albo wzór na n−ty wyraz ciagu a
n=a
1.......
podstawa to prostokąt o jedym boku =7 w ciagu arytmetycznym r=3 czyli drugi bok=7+3 =10
a wysokosć =10+3=13 pododawaj sobie wszyskie krawędzie 4*7+4*10+4*13
| | a2 | |
podobnie z ciagiem geometrycznym q= |
| czyli a2=a1*q |
| | a1 | |
26 lis 22:18