nierownosc
ula: witam mogla bym prosic o pomoc w rozwiazaniu tej nierownosci ?zalezy mi na czasie ...
2√x2−3x>x
26 lis 21:37
agus: 4x2−3x−x2>0
3x2−3x>0
26 lis 21:39
agus: 3x(x−1)>0
x=0 v x=1
parabolka i przedziały
26 lis 21:40
Grześ: a dziedzina gdzie

x
2−3x≥0
x(x−3)≥0
x∊(−
∞,0>U<3,+
∞)
26 lis 21:40
agus: oczywiście z uwzględnieniem dziedziny
26 lis 21:47
ula: czyli rozwiazanie (−∞,0)U(1,+∞) nalezy do dziedziny?
26 lis 22:22
ula: i dlaczego jest taka dziedzina?
26 lis 22:24
agus:

1iz
26 lis 22:31
agus: przy 3 i 0 zamalowany
rozwiązanie x∊(−∞,0)U<3,+∞)
26 lis 22:34
kometa:
do
agus 
4( x
2−3x )= 4x
2 −
12x
26 lis 22:58