Wartość bezwzględna !!!!!
Barbara:): Witajcie pomóżcie bo zwariuję

1)
l3x−6l−lx−2l= x∊ <2;+
∞ )
2)
lx−3l−l6−2xl = x∊ ≤ 3
26 lis 21:33
kometa:
Nie warjuj 
wybierz liczbę z danego przedziału
1/ np: x= 4
podstawiając do pierwszego modułu otrzymasz pod modułem
( moduł ,to inaczej bezwzględna wartość
| 3*4 −6| = | 12−6| = |6| −−− pod modułem liczba dodatnia, czyli jak będziemy opuszczać
moduł, to nie zmieniamy pod nim znaków
drugi moduł:
|x−2| = |4−2|= |2| −−− też nie bedziemy zmieniać znaków opuszczając moduł
zatem do dzieła : opuszczamy moduły i mamy:
3x −6 −( x−2) = 3x −6 −x+2= 2x −4
2/ wybieramy z danego przedziału np: x=1
| 1−3| = |−2| −−− tu będzie zmiana znaków przy opuszczaniu modułu
| 6 −2x|= |6−2*1|= |6−2|= |4| −−−− nie będziemy zmieniać znaków
zatem opuszczamy moduły tak:
−x +3 −( 6−2x) = −x+3 −6 +2x= x −3
wykonaj teraz sama taki przykład:
| 3−2x| − | x −2| = dla x € < 2, 5>
napisz co otrzymujesz
26 lis 21:54
Barbara:): l3−2xl −lx−2l = x=3
l3−2x l= l3−2*3l = l3−6l = l−3 l
l−3+2xl −l x−2l = −3+2x−x+2 = −3+x
Nie wiem nie kumam tego
26 lis 22:26
Barbara:): w drugim wstawiłam x=3 czyli lx−2l
26 lis 22:29
kometa: dla x=3
| 3−2*3| = | 3−6|= |−3| −−− pojawiła się liczba ujemna, czyli będziemy zmieniać znaki
| 3−2x|= −( 3−2x)= −3 +2x
dla drugiego modułu sprawdzasz tak samo:
| 3−2|= |1| −−−− liczba dodatnia pod modułem , czyli nie będziemy zmieniać znaków
to: | x−2|= x −2
ostatecznie mamy:
|3−2x|− |x−2|= −3+2x −( x−2)= −3+2x −x +2=..........
26 lis 22:38
Barbara:): 1+ x
weź mi kochana wytłumacz jak obliczać ostateczny wynik
26 lis 22:53
kometa:
= x −1
26 lis 22:54
Barbara:): no i już kumam

liczę ten wynik −3+2 wychodzi −1 i wstawiam x−1 tak
26 lis 23:00
Bogdan:

1)
|3x − 6| − |x − 2| = 3|x − 2| − |x − 2| = 2|x − 2|
Dla x < 2: −2(x − 2) = −2x + 4
Dla x ≥ 2: 2(x − 2) = 2x − 4
2)
|x − 3| − |6 − 2x| = |x − 3| − |2x − 6| = |x − 3| − 2|x − 3| = −|x − 3|
Dla x ≤ 3: x − 3
Dla x > 3: −(x − 3) = −x + 3
26 lis 23:03
Barbara:): pewnie se myślisz ale tuman siedzi z drugiej strony ale ja przenigdy takich zadań nie miałam
26 lis 23:04
Barbara:): a czemu tutaj inaczej w drugim zadaniu
26 lis 23:06
kometa:
Witaj
Bogdanie 
Wiem,że otrzymamy te same moduły, ale chciałam tylko pokazać
Barbarze, jak je opuszczać w zadanym przedziale .
Barbara mimo to, nie może nijak tego pojąć !
Pozdrawiam
26 lis 23:14
Bogdan:
Witaj
Eto 
, również pozdrawiam.
26 lis 23:18
Barbara:): Nie nie kochani ja już rozumiem z tymi modułami

wiem o co chodzi
26 lis 23:22
Barbara:): 3x −6 −x+2= 2x −4 − tylko mi wytłumaczcie jak to policzyć a dokładnie skąd się wzieło 2x w
końcowym wyniku bo −4 to wiem
26 lis 23:25