obliczanie prędkości
Patryk: Rowerzyści przejechali drogę z miasta A do miasta B ze średnią prędkością 20 km/h,
a z powrotem −−z B do A − ze średnią prędkością 12 km/h. Oblicz ich średnią
prędkość na trasie od miasta A do miasta B i z powrotem.
26 lis 21:09
Pawcio: vśr = Sc/Tc
jak przyjmiemy (dla obliczeń), że jechali 120km, to w jedną stronę 6h, a spowrotem 10h
Vśr=240km/16h = 15km/h
26 lis 22:42
Bogdan:
Mamy tu do czynienia ze średnią harmoniczną.
Jeśli w jedną stronę oznaczymy v
1, prędkość w drugą stronę v
2, to średnia prędkość
| | 2*v1*v2 | |
na całej trasie v = |
| |
| | v1 + v2 | |
26 lis 22:56
kometa:
26 lis 22:58
essh:

można i tak chyba :
V1−droga z A do B =20km/h=
ABt1
V2−droga z B do A =12km/h=
ABt2
20km/h=
ABt1 stąd t1=
AB20
12km/h=
ABt2 stąd t2=
AB12
| | 2AB | | 2AB | |
Vśr= |
| = |
| =2AB*24032AB=15 [km/h]
|
| | AB20+AB12 | | 12AB+20AB240 | |
latwiejsza raczej ta pierwsza metoda

to tak dla alternatywy xD
26 lis 23:01
hihw: niech ktoś to rozwiąże a nie jakieś durne teorie
3 mar 09:00