obliczanie odległości.
Patryk: Statek, płynąc z prądem w górę rzeki przebył odległość między przystaniami w czasie 4 godzin.
Płynąc pod prąd, pokonał tę samą drogę w ciągu 5 godzin. Prędkość własna statku była w obie
strony jednakowa, a prędkość prądu rzeki była równa 2 km/h. Oblicz odległość między
przystaniami.
Proszę o wyjaśnienie.To jest zadanie z II kl. gimnazjum. Dziękuję.
26 lis 21:00
Patryk: Nie wiem dlaczego tak się dzieje, najpierw nie wysyła, a potem widzę dwa razy treść.
26 lis 21:01
agus: d=v*t
d− taka sama w obu przypadkach
1 d=(v statku+v prądu)*t w górę rzeki
d=(v+2km/h)*4h
2 d=v*t
d=v*5h
porównujemy stronami
(v+2km/h)*4h=v*5h
v*4h+8km=v*5h
8km=v*1h
v−stała w obu przypadkach więc d=8km
26 lis 21:12
kometa:
s −−− odległość między przystaniami , s >0
vst −−− prędkość statku
vrz = 2 km/h
t1= 4h −−− czas przepływu z prądem rzeki
t2= 5h −−− czas przepływu pod prąd rzeki
v*t= s
z prądem rzeki: ( vst+vrz)*t1= s
pod prąd rzeki: (vst− vrz)*t2= s
droga jest takiej samej długości
to: porównując drogi otrzymasz:
(vst+2)*4= ( vst−2)*5
4vst+8 = 5vst −10
vst= 18 km/h
wyznacz s podstawiając za vst= 18km/h do jednego z równań:
4vst+8 =s
s=........... dokończ
26 lis 21:22