enter: gdzie robię błąd, proszę o sprawdzenie i poprawione rozwiązanie
dla jakiej wartości parametru m nierówność
m2+m+6 m2-1
------------ + (m+1)x- ------- >0
m2-1 m+3
jest spełniona dla każdej niczby rzeczywistej x?
postawiłam warunek: Δ<0
początkowo chciałam pozbyć się ułamków mnożąc, a potem policzyć deltę ale okazało się, że
wyszło mi przy "x" dużo składników a najwyższy był w 4-tej potędze, a potem musiałam to
jeszcze licząc deltę podnosić do kwadratu... porażka
później chciałam policzyć od razu delte:
(m+1)(m-1) (m+3)(m-2)
Δ<0⇔m2+2m+1-4(- -------------- )(--------------- ) <0⇔
m+3 (m+1)(m-1)
[wymnażam i skracam]⇔m2+6m+28<0
Δm=64
m=-12 m=1
m∈(-12,1)
a miało wyjść: m∈(-7,-3)U(-1,1)
13 sty 11:38
onaaa: w wymnazaniu i skracaniu
13 sty 13:30
ola: a nie?
m2+6m+9<0
13 sty 13:40
onaaa: dokłasdanie tak
13 sty 15:41
enter: ola i onaaa niechcący sobie źle popatrzyłam przy przepisywaniu. mi wyszło m
2+6m+-7<0 a
sprawdzałam znaki chyba na trzy sposoby...
poza tym nawet jeśli by to wasze miało być dobrze, to prowadzi do błędnego wyniku:
Δ=36-36=0
m=-3
m∈ zb pusty

a nie przedział m∈(-7,-3)U(-1,1) taki jak miał wyjść
znajdzie się ktoś kto mi pomoże?
13 sty 20:16
ola: czy w liczniku jest m2+m+6?
jeżeli tak, to Δ=-23
nie można rozłozyć na czynniki
13 sty 20:29
b.: warunek Δ<0 to za mało, potrzeba dodatkowo, by współczynnik przy x2 był dodatni
(no bo jeśli będzie ujemny, to dla wszystkich x będzie zachodziła *przeciwna*
nierównośc...)
13 sty 20:29
enter: b dzięki, jesteś genialny! dziękuję
13 sty 20:56