obliczanie prędkości
Patryk: W ciągu 3 godzin samolot przeleciał z wiatrem 1134 km. Lecąc pod wiatr z taką samą prędkością,
samolot przeleciał w ciągu jednej godziny 342 km. Jaka jest prędkość własna samolotu, a jaka
wiatru?
Proszę o dokładne wytłumaczenie. Zawsze z tymi prędkościami mam problem.Dziękuję z góry.
26 lis 20:50
dero2005:
oznaczenia
V
s − prędkość samolotu
V
w − prędkość wiatru
| ⎧ | (Vs+Vw)*3 = 1134 | |
| ⎩ | (Vs − VW)*1 = 342 |
|
po rozwiązaniu
V
w = 18
kmh
V
s = 360
kmh
26 lis 21:26
dero2005:
jeżeli samolot leci z wiatrem prędkości samolotu i wiatru dodaje się
jeśli samolot leci pod wiatr prędkości samolotu i wiatru odejmuje się
ponieważ samolot z wiatrem leciał 3 godziny sumę prędkości mnoży się przez 3
ponieważ samolot leciał pod wiatr 1 godzinę różnicę prędkości mnoży się przez 1
26 lis 21:31
Patryk: Dziękuję bardzo.
26 lis 21:48