symptoty
Karl: znajdź asymptoty pionowe,poziome i ukośne podanych funkcji jeżeli istnieją
f(x)=√x2−1
26 lis 20:29
Pawcio: Df: x∊(−∞,−1)∪(1,+∞)
wykres tej funkcji będzie wyglądał mniej więcej jak x−1 po prawej stronie
a po lewej stronie będzie odbicie lustrzane
26 lis 22:48
Grześ: tylko wytłumacz Mi czemu 1 oraz −1 odrzuciłeś

one też są w dziedzinie

A wykres nie wiem czy pomoże, jeśli nie da sie go dokładnie narysować.
Znależć asymptoty trzeba poprzez rachunki, a nie ze szkicu wykresu, który nie da sie dokładnie
narysować
26 lis 22:56
Mateusz:
Grześ ma rację trzeba skorzystac z tych twierdzeń:
AsymptotA POZIOMA prosta y = c jest asymptotą poziomą wykrsu funkcji f(x) <=> lim x→df(x)=c
Asymptota pionowa:
prosta x = d jest asymptotą pionową wykresu funkcji f(x) <=> lim x→d f(x)=+∞
asymptota ukośna:
prosta o równaniu y = ax+b jest asymptotą ukośną wykresu funkcji f(x) <=>
| | f(x) | |
a = lim x→+∞ |
| i b = lim x→+∞[f(x)−ax]
|
| | x | |
mam nadzieje ze nic nie pokręciłem we wzorach bo dawno nie wyznaczałem zadnych asymptot i nie
badałem przebiegu zmiennosci funkcji
26 lis 23:04
Mateusz: Poprawiam zapis w asymptocie poziomej lim x→d f(x)=c
26 lis 23:05
Karl: a możecie podać odpowiedź bo wzory znam a nie wiem czy rozwiązanie mam dobrze wyliczone
27 lis 13:12