enter: dla jakich wartości parametru m rozwiązanie układu równań jest tylko jedna para liczb
(x,y) taka, że x>0 i y<0
{mx-4y=m+1
{2x+2my=-1
nie wiem jakie postawić warunki ani jak przekształcić ten układ... myślałam nad tym, żeby
po jednej stronie mieć y a po drugiej resztę... czyli tak standardowo, ale nic mi to nie
dało. zastanawiałam się również, żeby po jednej stronie mieć m a po drugiej resztę...
cały czas plącze się wokół mnie przyrównanie algebraicznie tych dwóch równań, ponieważ
mają punkt wspólny albo rozwiązanie graficzne...
13 sty 11:30
Basia:
normalnie rozwiązujemy
2x = -2my -1
2mx - 8y =2m +2 (pomnożyłam przez 2 żeby się nie bawić z ułamkami)
m( - 2my -1) - 8y = 2m+2
-2m
2y -8y = 2m+2 +m /*(-1)
2y(m
2+4) = -3m -2
2(m
2+4) z całą pewnością #0 czyli dzielę
y = -(3m+2) / 2(m
2+4)
-------------------------------------
2x = -2m*[-(3m+2) / 2(m
2+4) ]
2x = m(3m+2) / (m
2+4)
x = m(3m+2) /2(m
2+4)
---------------------------------------
2(m
+4) >0 dla k.m
czyli znakki x i y zależą tylko od liczników
m(3m+2) > 0 i -(3m+2) < 0
no a ten układ nierówności to już Enterku z całą pewnością potrafisz sam rozwiązać
i sprawdź moje rachunki





13 sty 16:48