Oblicz pochodne
Polimeraza: Mam takie pytanie. Mógłby ktos sprawdzić czy dobrze zrobiłam

? Polecenie to oblicz pochodną
| | 1 | |
f(x)= √x2+x+1= 2x+1 * |
| |
| | 2√x2+x+1 | |
f(x)=(x
2+2x)cosx= 2x+2cosx+x
2+2x(−sinx)
Bardzo proszę o sprawdzenie
26 lis 20:19
sushi_ gg6397228:
nie mozna tak zapisac f(x)= wzor funkcji== pochodna
f(x)= wzor
| | 1 | |
f ' (x)= (2x+1) * |
| |
| | 2√... | |
26 lis 20:24
sushi_ gg6397228:
i nie ma nawiasow, co jest karygodne
zapisz drugi przyklad jeszcze raz i poprawnie matematycznie
26 lis 20:24
Polimeraza: no wiem, ale to miala byc uproszczona wersja.
Nie możesz tego potraktować, że to co jest juz po za znakiem = to znaczy ze juz licze pochodną
z tego

?
26 lis 20:28
sushi_ gg6397228:
nie, bo to jest głupota
to tak samo ja bys napisala
50− 8= 42+ 16= 58 i czy lewa strona roan sie prawej

2. f(x)=....
f ' (x)=...
uzyj nawiasow i wtedy mozemy pogadac o poprawnosci obliczen
26 lis 20:33
Polimeraza: | | 1 | |
Do pierwszego przykładu f'(x) =2x+1* |
| |
| | 2√x2+x+1 | |
do drugiego f'(x)=(2x+2)(cosx)+(x
2+2x)(−sinx)
26 lis 20:44
sushi_ gg6397228:
pierwszy napisalem, jak ma wygladac, znowu nie dalas NAWIASOW

26 lis 20:49
sushi_ gg6397228:
drugie jest OK
26 lis 20:51
Polimeraza: matko ale jak dam nawias w (2x+1) i tym dalszym to będzie dobrze ?
26 lis 21:01
sushi_ gg6397228:
jak nie dasz nawiasu to wynik jest nieprawidlowy
5+2*3= 5+6=11
(5+2)*3= 7*3= 21
jest róznica?/ JEST
26 lis 21:04
Polimeraza: no rozumiem cie ale nie chce mi sie tego pisac po raz 3 wiec sie pytam czy jak ujmę to w nawias
to juz wszystko będzie okej

? Chodzi mi tylko o to czy pochodne są dobrze policzone. Już się
nie czepiej o te nawiasy skoro mówię ci że wiem że trzeba je napisac jak ci ulży to na kartce
z zadaniami sobie je napisałam
26 lis 21:07
sushi_ gg6397228:
a co napisalem o 20.24 i 20.51
26 lis 21:12
Polimeraza: Dzięki za pomoc
26 lis 21:17