Zapisz za pomocą sum algebraicznych wyrażenia
Magda2: Zapisz za pomocą sum algebraicznych wyrażenia
Jak to obliczyć

(x+a)(x
2−ax+a
2)
(
√2−z)(z
2+2+
√2z)
26 lis 19:48
sushi_ gg6397228:
to jak mnic wzory skroconego mnozenia a3−b3 lub a3+b3
26 lis 19:49
Magda2: dzieki suszi
26 lis 19:51
sushi_ gg6397228:
tylko jeszcze je podaj, bo stawka wzrosła do 100 brzuszkow
26 lis 19:52
Magda2: rozwiązanie

x
3+a
3 do 1
26 lis 19:53
sushi_ gg6397228:
i nie przepisuj odpowiedzi z tyłu książki
26 lis 19:55
Magda2: to jak to się oblicza?
26 lis 20:06
sushi_ gg6397228:
1 jest ok
czekam na drugie
26 lis 20:07
Magda2: ja tego nie rozumiem... jak to sie liczy

?
26 lis 20:12
sushi_ gg6397228:
jak jest wzor a3+b3 =...
26 lis 20:16
Magda2: czyli to jest odwrotnie
26 lis 20:18
sushi_ gg6397228:
wzory masz do zrobienia w postaci rozlozonej, Ty musisz dobrze dobrac "a" i "b" i zwinac to
26 lis 20:22
Magda2: (a+b)()a2−ab+b2)
(x+a)(x2−ax+a2)
26 lis 20:23
Magda2: weź zrób 1 przykład dla przykładu
26 lis 20:24
sushi_ gg6397228:
to juz go zrobilas
a:=x, b: =a ==> (x3+a3)
26 lis 20:25
Magda2: a już chyba rozumiem
26 lis 20:27