Wartość bezwzględna
DASTII1665: Proszę o pomoc w zrozumieniu jak się zachowa danawartosc bezwzgledna w tych wypadkach:
|3 − x| =5
|3 − x|>=5
|3 − x|<=5
Nie wiem czy dobrze mi wyszlo chce tylko porownac. Oto moje rozwiazania :
|3 − x|=5 i |3 − x| = −5
−x=2 −x= −8
x= −2 x=8
|3 − x|>= 5 i |3 − x|<= −5
−x >= 2 −x <= −8
x <= −2 x >= 8
|3−x|<=5
−5<= 3 − x <=5
−5 <= 3 − x 3 −x <=5
x >= 8 −x <=2
x >=−2
Bardzo prosze o sprawdzenie czy dobrze oznaczylem znaki <= ;=>. Niechcialbym sie pomylic . Z
gory wielkie dzieki
26 lis 18:33
nikka: generalnie ok, ale korzystając z twierdzeń opuszczasz wartość bezwzględną np.
|3−x| = 5
3−x = 5 lub 3−x = −5
podobnie w pierwszej nierówności
|3−x| ≥ 5
3−x ≥ 5 lub 3−x ≤ −5
w drugiej nierówności
3−x ≤ 5 i 3−x ≥ −5
x ≥ −2 i x ≤ 8 (masz źle znak w swoim rozwiązaniu)
26 lis 18:43
DASTII1665: Dzieki wielkie teraz zauwazylem swoj blad
26 lis 19:00