Zastosowanie wyrażeń wymiernych w zadaniach praktycznych
Angelaaaa:
Dwa kombajny, pracując jednocześnie, mogą zebrać zboże z pewnego pola w ciągu 20 godzin.
Pierwszy, pracując oddzielnie, potrzebuje na wykonanie tej pracy o 30 godzin mniej niż drugi.
W ciągu ilu godzin może zebrać zboże z tego pola każdy kombajn, pracując oddzielnie?
26 lis 17:17
Angelaaaa: Pomoże ktoś? Chociaż jakiś zarys jak to rozwiązać?
26 lis 18:02
DASTII1665: x1 + x2 = 20 <=> 25 +x2 =20
x1= x2 +30 x2 = −5 <−−−−− tyle czasu skraca gdy pracuja razem ,a sam x2 = x1 + 30
czyli
x2 = 55
x1 + x2 =20
x1 − x2= 30
_________
2x1 =50/2
x1 = 25h
−−−−−−−−−−−−−
Nie wiem czy dobrze ale staram się pomoc
26 lis 18:52
AS:
czas pracy pierwszego kombajnu − x , drugiego − y , A − praca do wykonania
| | A | |
W jednej godzinie pierwszy kombajn wykona |
| pracy,pracując samodzielnie |
| | x | |
| | A | |
W jednej godzinie drugi kombajn wykona |
| pracy pracując samodzielnie |
| | y | |
| | A | | A | | A | |
Razem wykonają |
| + |
| = |
| Po podzieleniu przez A mamy |
| | x | | y | | 20 | |
y − x = 30
Zał. x > 0 , rozwiązaniem układu: x = 30 , y = 60
26 lis 18:56
DASTII1665: Mam prosbe jesli nauczycielka czy tam ktos sprawdzi ci to zadanie to z ciekawosci napisz
poprawna odpowiedź
26 lis 19:02
Angelaaaa: Z odpowiedzi w książce wynika, że rozwiązaniem jest 30 i 60. Ale mi sama odpowiedź nie
wystarcza. Potrzebuję rozwiązania, także dziękuję bardzo

O tyle co wyrażenia wymierne
rozumiem, to zadań praktycznych nie bardzo.
26 lis 19:13
DASTII1665: No nic ja bym pewnie na to nie wpadl , sorry ale nie potrafię ci pomoc
26 lis 19:23