matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
s
ja 100:
oblicz a
1
i q ,gdzie a
2
=3 i a
4
=27 czy to wyjdzie , a
1
= 1 i q=3
?
26 lis 17:11
fruu:
a
1
= 9 i q = 3
26 lis 17:28
pixi:
Poprawiam po
fruu
a
4
= q
2
..... to q
2
=9 czyli
q= 3 v q= −3
a
2
a
2
a
1
=
..... to a
1
= 1 v a
1
=−1
q
są dwa takie ciągi spełniające warunki zadania I :
a
1
=1 i q= 3
to: 1,
3
, 9,
27
,.............. II ;
a
1
= −1 i q= −3
to : −1,
3
, −9,
27
,...........
26 lis 19:57