matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenia wymierne
anna:
(x
2
−25)(x−1)
( x−5)(x−2 )
=0 jakie liczby są rozwiązaniem tego równania
26 lis 16:58
magda:
mianownik różny od zera zatem (x−5)(x−2)≠0 D=R\{ } teraz śmiało licznik przyrównać do zera (x
2
−25)(x−1)=0
26 lis 19:30