janol: Wykazac za pomoca indukcji matematycznej:
Enk=1 1/k(k+1)(k+2) = 1/2 (1/2-1/(n+1)(n+2))
13 sty 09:59
kk: LEwa strona .. ∑n+1k=1 1/k(k+1)(k+2) = ∑nk=1 1/k(k+1)(k+2) + 1/(n+1)(n+2)n+3) =
1/2 (1/2-1/(n+1)(n+2)) + 1/(n+1)(n+2)n+3) = 1/2( 1/2 - 1/(n+1)(n+2) + 2/(n+1)(n+2)(n+3))
= 1/2 ( 1/2 -((n+3)/(n+1)(n+2)(n+3) - 2/(n+1)(n+2)(n+3))) = 1/2 (1/2 - ( n+1
/(n+1)(n+2)(n+3)) = 1/2 (1/2 - 1/(n+2)(n+3)) = Prawa strona . ponizej piszesz...
udowodniliśmy na podstawie indukcji matematycznej ze jezeli twierdzenie jest poprawne
dla n to jest rownież poprawne dla n+1 .. (oczywiscie pamietaj to drugi pkt dowodu
pierwszy to sprawdzenie dla n=1,2...)
13 sty 10:19