wylacz czynnik przed znak pierwiastka:
lili: wylacz czynnik przed znak pierwiastka:
a)√18
√8
√75
√63
√162
b)3√16
3√81
3√500
3√192
3√135
c)4√64
4√243
5√320
5√2048
6√576
26 lis 16:18
R.W.16l: √18=√2*9=3√2
√8=√2*4=2√2
itp
ogólnie zamieniasz to co masz w środku na iloczyn x czynników, z których przynajmneij jeden da
się spierwiastkować do n−tego stopnia, np p5{320)=5√32*10=25√10
26 lis 16:28
lilien: wylacz czynnik przed znak pierwiastka: lili: wylacz czynnik przed znak pierwiastka: a)√18 √8
√75 √63 √162 b)3√16 3√81 3√500 3√192 3√135 c)4√64 4√243 5√320 5√2048 6√576
26 lis 17:57
gfh: √108
23 wrz 13:51
syla:
26 wrz 22:01
AGNES: 192
2 paź 19:01
sysia: 3√72−2√32
10 lut 18:23
jtt: √75
14 paź 18:50
Eta:
√75= √25*3= √25*√3= ....
14 paź 18:57
Janek191:
√75 = √25*3 = √25*√3 = 5√3
14 paź 18:58
Eta:
14 paź 18:58
Zuzia: √18▯
23 paź 20:49
Janek191:
√180 = √ 9*4*5 = 3*2 √5 = 6√5
23 paź 20:59