Pierwiastki
Magda: Jak zrobić ten przykład:
6√2*5*8*5−3√−32*9*(−6)−3
Proszę o wytłumaczenie, bo cały czas zle mi wychodzi.
26 lis 16:14
Magda: pomocy
26 lis 16:16
aGusia: 6*
√400−
3√1728−3 to ci wychodzi po wymnożeniu
6*20−
3√1728−3 wyciągam z pod pierwiastka 400 czyli jest 20, resztę przepisuje
120−12
3√−3 z tego drugiego pierwiastka do
3 liczbę 1728 super się wyciągnie bo jest to 12
3
a resztę przepisujesz bo z tym nic nie da się zrobić

120−12
3√−3=108
3√−3
26 lis 16:27
Magda: w odpowiedziach pisze ze wychodzi 105
26 lis 16:32
aGusia: ilekroć liczę wychodzi mi coś takiego
26 lis 16:38
Magda: a ten przykład
√2*3*√(−6)*(−4) + 2 + 23√−45*75
26 lis 16:43
Magda: jak zrobić ten 2−gi
26 lis 16:50
Magda: proszę o pomoc
26 lis 16:55
Magda: ok ten 2 wiem jak zrobić tylko coś źle jest z tym 1
26 lis 17:02
Zakłopotany: Nie można przy odejmowaniu pierwiastkować

Aczkolwiek nie wiem jak ten peirwszy zrobić
2√2*3*(−6)*(−4) + 2 + 2 + 2* (−15) −> pierwsiatek sześcienny
6*2 + 2 −30 = −16
26 lis 17:02
Magda: a jak jest tak to jak to policzyć?:
5√150 : √6
26 lis 17:06
sushi_ gg6397228:
√150: √6= √1506=
26 lis 19:08