grupowanie wyrazów
Paolaa : sprawdzi mi ktoś te przykłady?
1.w(x)=x3+x2+x+1=x2(x+1)+1(x+1)=(x+1)(x2+1)
2.w(x)=x3−x2+x−1=−x2(−x+1)−1(x+1)=(−x+1)(−x2−1)
3.w(x)=x3+x2−x−1=x2(x+1)−1(x+1)=(x+1)(x2−1)=(x+1)(x−√1)(x+√1)
4.w(x)=x3−x2−x+1=−x2(−x+1)+1(−x+1)=(−x+1)(−x2+1)
5.w(x)=x3+5x2−4x−20=x2(x+5)−4(x+5)=(x+5)(x2−4)=(x+5)(x−√4)(x+√4)=(x+5)(x−2)(x+2)
6.w(x)=3x3+7x2+6x+14=x2(3x+7)+2(3x+7)=(3x+7)(x2+2)
7.w(x)=x4+9x3+x+9=x3(x+9)+1(x+9)=(x+9)(x3+1)
8.w(x)=x5−4x3−x2+4=−x3(−x2+4)+1(−x2+4)=(−x2+4)(−x3+1)
z góry dzięki
26 lis 15:51
Paolaa : HHMM?
26 lis 15:57
aGusia: ty masz je tylko pogrupować czy obliczyć x?
26 lis 16:09
Paolaa : pogrupować
26 lis 16:14
michał: ktoś może to sprawdzić?
26 lis 16:27
R.W.16l: Nie wiem czemu np. w 2 czy 8 czy innym wyciągasz przy 1. nawiasie przed nawias z x minusem
26 lis 16:32
aGusia: 2)=x2(x−1)+1(x−1)=(x2+1)(x−1)
4)=x2(x−1)−1(x−1)=(x2−1)(x−1)
8)=x3(x2−4)−1(x2−4)=(x3−1)(x2−4)
26 lis 16:36
Paolaa: no racja,to zle jest w rakim razie
26 lis 16:36
Paolaa: OGROMNE DZIĘKI
26 lis 16:44