wielomiany, prosze o pomoc
arigatou: proszę o pomoc. Rozwiązać równania: (wielomiany)
a)x4+x3−14x2+26x−20=0
b) (x−1)3+(2x+3)3=27x3+8
c) x3|x|+6x2=0
d)4|x|3−|x|2=0
e)x7−5x5+4x3=0
26 lis 14:52
Pawcio: (x −2 ) (5 + x) (x2 − 2 x + 2)== 0
x=−5
x=2
26 lis 15:11
Pawcio: drugie policzone na szybko kalkulatorem
{{x = −2/3}, {x = −1/2}, {x = 3}}
26 lis 15:12
Pawcio: c) x=0
powinieneś to wiedzieć.....
26 lis 15:13
Pawcio: d)
również x=0
e) x3 (x − 2) ( x− 1) (x + 1) (x + 2) = 0
26 lis 15:15
arigatou: w jaki sposób rozbiłeś a? w c) x=0? dlaczego? Mogłbyś mi to wytłumaczyć?
26 lis 15:18
arigatou: ?
26 lis 15:24
Gustlik: Zrób sobie schemat Hornera:
x4+x3−14x2+26x−20=0
Kandydatami są: +−1, +−2, +−4, +−5, +−10, +−20
1 1 −14 26 −20
1 1 2 −12 14 −6
−1 1 0 −14 40 −60
2 1 3 −8 10 0 ← x=2 jest pierwiastkiem
Masz więc (x−2)(x3+3x2−8x+10)=0
Rozkładasz wielomian (x3+3x2−8x+10)
Po raz drugi schemat Hornera − kandydatami są: +−2, +−5, +−10,
1 i −1 odpadają, bo skoro nie były pierwiastkami pierwszego wielomianu, to nie mogą byc
pierwiastkami jego czynnika, natomiast 2 może się powtórzyć − może być pierwiastkiem
dwukrotnym.
1 3 −8 10
2 1 5 2 14
−2 1 1 −10 30
5 1 8 32 170
−5 1 −2 2 0 ← x=−5 jest pierwiastkiem
Masz więc (x−2)(x+5)(x2−2x+2)=0
Rozwiązujesz funkcję kwadratową (x2−2x+2)
Δ=(−2)2−4*1*2=4−8=−4<0 ← brak pierwiastków
Odp: x=−5 v x=2.
27 lis 00:21