granica funkcji
pomocy: a co zrobić w takim przypadku?
lim lnxx−5
x→5−
26 lis 14:07
Amaz:
−∞?
26 lis 14:12
pomocy: tak

tylko jak do tego dojść?
26 lis 14:14
Amaz:
x−5 bedzie zerem od strony ujemnej, bo x→5−
a jakas liczba przez zero to nieskończoność, w tym wypadku minus nieskonczoność, bo w mianowni
mamy, że tak powiem "ujemne zero"
26 lis 14:18
pomocy: zawsze tak jest ze jakaś liczba przez 0 to nieskończoność? a nie 0?
26 lis 14:19
pomocy: a ile wynosi ten lnx
26 lis 14:20
Amaz:
lnx bedzie ln5 czyli jakas zwykla liczba, ktora nie ma wplywu na granice
26 lis 14:25
pomocy: aha

dzieki
pomóż mi jescze prosze w tych przykładach:
lim (x−
√x2−3x)
x→+
∞
lim
1−√1−xsin4x *
18
x→0
26 lis 14:35
Amaz:
a miałeś może regułę del'Hopitala?
26 lis 14:36
pomocy: coś tam było...ale to trzeba liczyc z tej reguły?
26 lis 14:41
Amaz:
Nom, ten drugi przykład z sinusem, to z tej wlasnie reguły
26 lis 14:45
pomocy: a co z pierwszym? jak to przekształcić?
26 lis 14:49
Amaz:
| | a2−b2 | |
a−b = |
| ,spróbuj zastosować ten wzór w pierwszym. |
| | a+b | |
26 lis 14:50
pomocy: wychodzi mi −3/2 chyba ze gdzieś sie pomyliłam..
26 lis 15:01
Amaz:
| | x−x2+3x | | −x2+3x | |
x − √x2−3x = |
| = |
| , a to chyba −∞? Czy coś źle? |
| | x+√x2−3x | | x+√x2−3x | |
26 lis 15:06
pomocy: ma wyjść 32
26 lis 15:11
Amaz:
aha wiem czemu, to jeszcze raz
26 lis 15:12
pomocy: jak tam masz pierwiastek z x2 −3x i to do kwadratu to wychodzi x2 + czy − 3x
26 lis 15:13
Amaz:
| | x2 − x2 + 3x | | 3x | |
x − √x2−3x = |
| = |
| , a teraz dasz rade |
| | x + √x2 − 3x | | x+√x2−3x | |
policzyc? bo tu już widać, że to
32
26 lis 15:14
Amaz:
tam w liczniku jest x2 − (x2 − 3x) = x2 − x2 + 3x
26 lis 15:15
Amaz:
Dobra ja spadam, liczę że sobie poradzisz
26 lis 15:16
pomocy: dzieki

no ja mam taka nadzieje
26 lis 15:18
matiii: Lim x→−∞ (6x3 −2x2+8x+1)
3 lis 12:55