wielomian
Jahu: Znajdź wielomian czwartego stopnia, którego pierwiastkami są liczby 1, 2, 3, 4 i który dla x=0
ma wartość 24
26 lis 13:35
sushi_ gg6397228:
postac iloczynowa
W(x)=a(x−x1)*(x−x2)*(x−x3)*(x−x4)
W(0)=24
26 lis 13:43
Jahu: dalej nie wiem jak wyjdzie z tego 24
26 lis 13:46
sushi_ gg6397228: podstaw pod x1=1, x2=2 ...
W(0)=24 , to wyliczysz "a"
26 lis 13:47
Jahu: czyli: x4 − 10x3 +35x2 −50x +24
26 lis 13:55
Jahu: W(0) = 24
26 lis 13:56
sushi_ gg6397228:
W(x)=x4 ...+ 24 to jest dobrze, co do srodka, to wystarczy podstawic x=1,x=2,x=3,x=4 i
zobaczyc czy wielomian sie wyzeruje
26 lis 13:57
brat:

a*(0 − 1)*(0 − 2)*(0 − 3)*(0 − 4) = 24
26 lis 13:57