granica funkcji
pomocy: granica funkcji
jak to policzyć?
x→3
26 lis 13:30
sushi_ gg6397228:
masz granice jednostronne
26 lis 13:33
pomocy: tzn...bo mam lekki zawias

i nie rozumiem...co mam zrobic
26 lis 13:36
sushi_ gg6397228:
podstawias 3 pod "x"
| | 0+5 | |
limx−>3−(...)= |
| = +∞ |
| | [0+] | |
26 lis 13:39
sushi_ gg6397228:
wroc w lcizniku 9+5 , co i tak nie ma wplywu na granice
26 lis 13:39
sushi_ gg6397228:
to samo dla x−>3+
26 lis 13:43
pomocy: a dlaczego nie ma wpływu? jak podstawie za x 3 to wychodzi 14/0 czyli 0
26 lis 13:44
pomocy: wiem ze może głupie pyt zadaje ale właśnie tego nie rozumiem..mi wychodzi ze 0 a nie +∞
26 lis 13:47
sushi_ gg6397228:
| 14 | |
| = ile to wychodzi  |
| 0.000000000000000000000000000000001 | |
26 lis 13:47
pomocy: no raczej nie 0

?
26 lis 13:49
brat:
Pytanie brzmi: ile to wychodzi?, a nie ile to nie wychodzi?
26 lis 13:55
pomocy: oj..im wiecej bedziemy dopisywać zer tym ta liczba bd wieksza czyli bd dążyć do +∞ tak?
26 lis 14:02