patrycja: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Na ile sposobów można podzielić wypukły dziesięciokąt na trójkąty przekątnymi, które nie
przecinają się wewnątrz tego wielokąta?
12 sty 23:39
Sigma:
(n - 3) --- z jednego wierzchołka
czyli (10 - 3) = 7 trójkatów
12 sty 23:47
Sigma:
sorryy !
n - 2 oczywiście !
gdzie n ---- ilość boków!
weź kwadrat n= 4 4 - 2= 2 - trójkaty
pięciokat n= 5 5 - 2= 3 --- trójkaty
n=6 6 - 2 = 4 ---- trójkaty
poprawka zad, n= 10
to 10 - 2= 8 --- trójkatów!
teraz dobrze! na bank!
12 sty 23:52
anmario:
Tutaj kochana Sigmo jest pytanie o ilość sposobów a nie ilość trójkątów. To chyba nie
jest bardzo proste zadanie...
13 sty 00:01
Sigma: Anmario !
Myśle ,że chodzi właśnie o to co napisałam!
Tak wynika z treści zad! ,,, zobacz prosze jeszcze raz!
Myle się ? .... tak to zrozumiałam!
13 sty 00:35
Basia:
A mnie się wydaje proste.Widzę (z jednego wierzchołka) tylko dwa sposoby:
pierwszy: przkątne A1A3 A1A4 .......... A1A8
drugi: przekatne A1A3 A3A10 A10A4 A4A9 itd
a ponieważ wierzchołków mamy 10 to byłoby 20 sposobów
13 sty 00:35
Basia:
Mnie się wydaje, że Anamario ma rację
13 sty 00:36
bezradna: wiem ale też wam nie powiem
13 sty 00:37
Sigma: Tak! " na ile sposobów" ... słuszna uwaga Anmario! sory

Idę zaraz .... spać!

Jak juz tresci nie potrafie odczytać!.... czas kończyć!
Tak Basia?
13 sty 00:38
anmario:
Mnie już łeb rozbolał od tego zadania. Nie widzę żadnej prawidłowości, odpuszczam je na
dzisiaj, muszę zając się swoimi sprawami, bo źli ludzie zasztyletują mnie jutro

. A
co do Ciebie Bezradna, to myślę, że zamiast strzelać focha mogłabyś czytać to co ludzie
piszą. Napisałem Ci już jak rozwiązać Twoje zadanie z trójkątem, tylko weź cokolwiek do
pisania, może być rysik i gliniana tabliczka i narysuj to sobie, pozdrawiam
13 sty 00:43
Sigma: Anmario! .... świetne

.... rozbawiłeś mnie do "łez"
13 sty 00:45
Sigma: Basia!.... zobacz jak "ubawił " mnie Anmario!
13 sty 01:17
Sigma:
13 sty 01:23
Basia:
A moje rozwiązanie nie jest dobre ?
Czy Anmario nie czyta tego co wyżej ?
Udany to on jest, i owszem
13 sty 01:28
anmario:
On czyta to co powyżej i widzi, że Twoje rozwiązanie jest złe
13 sty 01:31
Basia:
A dlaczego ? Widzisz jeszcze inne sposoby ?
13 sty 01:32
anmario:
A1.. A10 to te wierzchołki numerowane kolejno. Może być np A1A3, A10A4 A9A5, tworzą się
prostokąty, które wystarczy przedzielić nową przekątną by mieć kolejny sposób podziału.
Wydaje się być ich bez liku.
13 sty 01:38
anmario:
Znaczy czworokąty nie prostokąty rzecz jasna
13 sty 01:39
nocek: Noo!.....
13 sty 01:40
Basia:
Niezupełnie. Mnie się nie chciało pisać do końca, to co opisujesz to zawsze jest to
A1A3 A3A10 A10A4 A4A9 A9A5 A5A7
możesz rysować w dowolnej kolejności ale zawsze do tego dojdziesz
sprawdź
a ja rozumiem to zadanie tak, że nie można zostawić niepodzielonych czworokatów; muszą
być same trójkaty; w przeciwnym wypadku to nie do policzenia dla normalnych ludzi
13 sty 01:57
Basia:
A5A8 A8A6 rzecz jasna a nie A5A7
13 sty 02:02
anmario:
Dobrze rozumiesz. I nie zostawiasz żadnych niepodzielonych czworokątów. I to właśnie jest
problem. Każdy z nich można podzielić dodatkową przekątną i to na dwa sposoby. Mnie
naprawdę głowa rozbolała przez analizę tego zadania
13 sty 02:05
Basia:
czekaj a może tu potrzebna kombinatoryka; z tymi prostokatami masz rację; czyli nie tędy
droga
13 sty 02:08
anmario:
Zresztą, co tu dużo gadać. Narysuj sobie łamaną 1-3-8-4-7-5. dodaj do tego przekątną 3-9
i masz kolejny sposób.
13 sty 02:09
anmario:
To na pewno kombinatoryka, ale nie potrafię tego zadania przypiąć do żadnego znanego mi
schematu
13 sty 02:10
Basia:
a może tak:
wiadomo, że czworokat na 2 sposoby
pięciokąt na 1 trójkat i 1 czworokat można podzielić na 5 sposobów
każdy czworokąt na 2
razem 5*2
sześciokat na 1 trójkąt i 1 pięciokąt na 6 sposobów
każdy pięciokąt na 5*2
razem 6*5*2
itd
czyli to byłoby 10*9*8*7*6*5*2
nie jestem pewna przyjrzyj się temu
13 sty 02:22
anmario:
Nie męcz się już Basiu. Nad tym problemem biedzili się matematycy znacznie lepsi niż my.
Klepnij w Google triangulacja i zobacz co tam wyjdzie. Jestem trochę zły na siebie, że
dałem się na to nabrać, to problem z mojej działki w sumie
13 sty 02:33
anmario:
Tutaj znalazłem najlepszą analizę tego problemu ze wszystkich jakie do tej pory widziałem
www.ii.uj.edu.pl/~lembas/asd2/asd2w04.doc
13 sty 02:52
anmario:
przed wyglądającym jak indeks w w tym linku jest podkreślenie, przy wkopiowaniu tego w
pasek adresu przeglądarki trzeba koniecznie wstawić znak podkreślenia pomiędzy 2 a to
małe w, bo strona się nie otworzy rzecz jasna
13 sty 02:56
Basia:
Dzięki Anmario
13 sty 03:18
Basia:
Czytałam, ale już za bardzo nie myślę
13 sty 03:19
Basia:
No przeczytałam ze świeżą głową. Wszystko rozumiem, ale to nie jest zadanie do liczenia
"na piechotę". Mały i prosty to prawda, ale jednak programik komputerowy raz dwa to
załatwia.
W każdym razie ja się na piechotę nie podejmuję.
13 sty 16:08
patrycja: Dziękuje wszystkim za szczere chęci w rozwiązaniu tego zadania

Ja osobiście postaram
się wasze wypowiedzi poskładać w całość. Może coś sama wykombinuje, aby to rozwiązać...
Jeszcze raz dzięki...
13 sty 19:53