hmmm
Jahu: Jak wyznaczyć dziedzine funkcji z f(x)= log
2 (log
3 x)
26 lis 12:43
sushi_ gg6397228:
x>0 i (log3 x)>0
26 lis 12:44
Jahu: no a co z tym log3 x z nim się nic nie robi?
26 lis 12:46
sushi_ gg6397228:
to liczymy dalej, nierownosc na logarytmach
log3 x> log3 1 czyli ....
26 lis 12:49
Jahu: x>1 czyli dziedziną jest x∊(1; +∞) czy x∊(0; +∞) ?
26 lis 12:51
sushi_ gg6397228:
mamy czesc wspolna tych dwoch nierownosci
| | 1 | |
jak podstawisz np x= |
| to logarytm w nawiasie da liczbe ujemna i |
| | 2 | |
log
2 (liczba ujemna)=
ZONK
26 lis 12:53