Zadanie z wielomianem
Gosia: Proszę o pomoc, nie wiem co mam tu zrobić(:
Wyznacz liczby A i B tak, aby W(x) było równe
26 lis 12:23
sushi_ gg6397228:
1. najpierw zrob wspolny mianownik i na jedna kreske
26 lis 12:27
magda: | A | | B | | A(x+1) | | Bx | |
| + |
| = |
| + |
| =..... |
| x | | x+1 | | x(x+1) | | x(x+1) | |
26 lis 13:21
sushi_ gg6397228:
| | Ax+A+Bx | | x(A+B) +A | | 1 | |
= |
| = |
| ============== |
| |
| | x(x+1) | | x2+x | | x2+x | |
wiec porównujemy liczniki −−> tam sa dwa wielomiany
A+B=0
A=1
uklad rownan A=..., B=...
26 lis 13:24