pomocy
Jahu: | | x−1 | |
Dla jakich x należących do R ma sens określenie funkcji: y= |
| |
| | 2x2 −4 | |
26 lis 12:21
sushi_ gg6397228:
szukamy miesc zerowych w mianowniku
dziwdzina : x∊R\ {miejsca zerowe w mianowniku}
26 lis 12:24
Jahu: czyli: 2x2 −4=0
2(x2 −2) =0
x2 = 2
x= √2 i √−2
26 lis 12:29
Jahu: x∊ R\ { √2 , √−2}
i to jest rozwiązanie?
26 lis 12:30
sushi_ gg6397228:
zapisz x∊R \ {−√2, √2}
26 lis 12:31
sushi_ gg6397228:
zapis x=√2 lub x= − √2
26 lis 12:32
Jahu: czyli określenie czy funkcja ma sens to to samo co wyznaczenie dziedziny funkcji?
26 lis 12:35
sushi_ gg6397228:
tak
26 lis 12:37
Jahu: wielkie dzięki
26 lis 12:38