kamiskaaa: Do BASI ponownie z PROSBA

Zad.1.
Wielkosc zapasów magazynowych zboza zgromadzonych w okresie od konca
pierwszego roku działalnosci do konca 3 roku działalnosci wyrazona w tys. ton wyraza sie
wzorem:
3 ln x
S
A= ∫ ------- dx
1 x
a) wyznaczyc wielkosc zapasów magazynowych zboza S
A=?
b) obliczyc do jakiej wielkosci dazy wyrazenie podcałkowe
lim x
------ x=>0
x
Zad.2.
Zaopatrzeniowiec pewnej restauracji kupił w sumie 30 kg produktu na który złozył sie
schab w cenie 20 zł/kg.; ziemniaki 2zł/kg.; pieczarki 8zł./kg.
Kalorycznosc:
1kg schabu 13000 kcal
1kg ziemniaków 4000 kcal
1kg pieczarek 3000 kcal
Całkowita wydatkowana kwota na zakup tych towarów wyniosła 180zł a kalorycznosc
nabytych przez niego produktów wyniosła w sumie 160000kcal
a) zapisac układ równan dla wyznaczenia ilosci kupionych produktów w postaci
macierzowej
b) Sprawdzic istnienie jednoznacznego rozwiazania tego układy równan czy
macierz jest osobliwa
c) Rozwiazac ten układ równan za pomoca wzoru Cramera
12 sty 23:13
jota: Basia już
12 sty 23:21
kamiskaaa: to moze Ty dasz rade to rozwiazac?

byla bym bardzo wdzieczna

a jak nie to poczekam
na Basie
12 sty 23:25
anmario:
ln x | u=lnx v ' = 1/x lnx
∫ ------- dx = | = ln2x - ∫ ---------
x | u ' = 1/x v= lnx x
zatem
ln x lnx
∫ ------- dx = ln2x - ∫ --------- więc:
x x
ln x
2 ∫ ------- dx = ln2x
x
ln x ln2x
∫ ------- dx = ---------------
x 2
Dalej już chyba pójdzie, nie?
12 sty 23:31
Sigma: Witam Anmario!
Właścicielka postu ..... ma juz widzę problem rozwiązany!

Pozdrawiam! "Eta- Sigma"
12 sty 23:34
anmario:
Witaj

No nie całkiem chyba, mam mało czasu. No bo sumie wpadam tu tylko po to by trochę się
oderwać od swoich zajęć no i spotkać starych znajomych

Przy okazji może komuś trochę
się przydam, ale nie mam ambicji czyjejś głowy zastępować
12 sty 23:39
kamiskaaa: Anmario albo Ty Droga sigmo jakbyscie mogli to rozwiazcie wszystko bo ja kompletnie z
tych zadan nic nie rozumiem a mam kolo za niedlugo....

dziekuje Wam z gory
12 sty 23:44
anmario:
Boże, słońce, to ucz się na miłość boską. Co Ci da rozwiązanie tych zadań, myślisz, że na
kolo będą identyczne? Zobacz chociaż jak liczy się proste całki i jak zapisać układ
równań za pomocą macierzy. Dalej już będzie z górki, ale jakiś początek trzeba zrobić.
12 sty 23:48
kamiskaaa: a to to akurat wiem ze kolo bedzie to samo

bo pytania kumpel "zalatwil" nie wiem w
jaki cudowny sposob
12 sty 23:58
kamiskaaa: ale w sumie Anmario dziekuje Ci chociaz za tyle

przynajmniej cos
12 sty 23:59
kamiskaaa: Anmario a moge Ci jeszcze jedno zadanko podrzucic?
13 sty 00:01
kamiskaaa: Koszty całkowite produkcji pewnego przedsiebiorstwa sprzedajacego swoje wyroby
po ustalonej cenie rynkowej p=20zł/kg na która ono nie ma wpływu wyraza sie
wzorem
Kc(y)=y3-12y2-40y+400
Gdzie Kc(y) koszty całkowite w tys.zł.
y-wielkosc produkcji w t (1000kg)
a) obliczyc ile wyniosa koszty całkowite tego przedsiebiorstwa przy wielkosci
produkcji wynoszacej 3t
b) wyznaczyc funkcje kosztów krancowych tego przedsiebiorstwa
c) obliczyc ile wynosza koszty krancowe tego przedsiebiorstwa przy produkcji 5t
d) wyznaczyc wielkosc produkcji tego przedsiebiorstwa przy cenie rynkowej
e) obliczyc ile wynosi wielkosc zysku tego przedsiebiorstwa dla optymalnej
wielkosci produkcji
13 sty 00:06
kamiskaaa: byla bym Ci bardzo wdzieczna

a teraz musze isc sie jeszcze troche pouczyc wiec dobranoc Wam
13 sty 00:07
anmario:
Niestety, nie jestem ekonomistą. Nie mam pojęcia czym są koszty krańcowe, jaka wielkość
produkcji jest optymalna itd, a obawiam się, że to wszystko trzeba wiedzieć by
roztrzaskać to zadanie
13 sty 00:24
Basia:
dokładnie to samo napisałam w poprzednim poście
a tę całkę łatwiej przez podstawienie
t=lnx
dt =1/x dx
∫ tdt = t2/2 = ln2x /2
13 sty 02:31
Basia:
podpunktu b) nie rozumiem; coś tam jest nie tak
13 sty 02:33
Basia:
Zad.2.
Zaopatrzeniowiec pewnej restauracji kupił w sumie 30 kg produktu na który złozył sie
schab w cenie 20 zł/kg.; ziemniaki 2zł/kg.; pieczarki 8zł./kg.
Kalorycznosc:
1kg schabu 13000 kcal
1kg ziemniaków 4000 kcal
1kg pieczarek 3000 kcal
Całkowita wydatkowana kwota na zakup tych towarów wyniosła 180zł a kalorycznosc
nabytych przez niego produktów wyniosła w sumie 160000kcal
a) zapisac układ równan dla wyznaczenia ilosci kupionych produktów w postaci
macierzowej
b) Sprawdzic istnienie jednoznacznego rozwiazania tego układy równan czy
macierz jest osobliwa
c) Rozwiazac ten układ równan za pomoca wzoru Cramera
x+y+z = 30
20x + 2y + 8z = 180
13000x + 4000y + 3000z = 160000
macierz: podstawowa A
1 1 1
20 2 8
13000 4000 3000
wyznacznik A
odejmijmy 3 kolumnę od 1 i od 2
0 0 1
12 -6 8
10000 1000 3000
detA = (-1)1+3 [ 12*1000 - (-6)*10000] = 1(12000 + 60000) = 72000 #0
nieosobliwa
budujesz macierze A1; A2; A3
A1
30 1 1
180 2 8
160000 4000 3000
liczysz wyznacznik
pomnóż 3 kolumnę przez 30 i odejmij od 1
3 kolumnę odejmij od 2
0 0 1
-60 -6 8
70000 1000 3000
detA1 = (-1)1+3 [ -60*1000 - (-6)*70000] = - 60 000 + 420 000 = 340 000
x= detA1 / detA = 340 000 / 72 000 = 340/72 = 170/36 = 85/18
głupi wynik; mogłam się pomylić w rachunkach
potem A2 czyli podmieniasz 2 kolumnę
i A3 czyli podmieniasz 3 kolumnę
liczysz wyznaczniki
y = detA2/detA
z=detA3/detA
13 sty 02:55
13 sty 12:39