permutacje
Ala: Może ktoś pomóc?
a) Ile można utworzyć permutacji z liter słowa PROSTA
b) kończących się literą "r"
c) nie kończących się sylabą "po"
nie wiem czy to dobrze zrobiłam.
a)Pn=n!=P6=6!=720
b)V56 =5!(6−5)! = 1*2*3*4*51 = 120
c) a ztym mam problem, nie wiem z którego wzoru to policzyć.
26 lis 11:26
sushi_ gg6397228:
a) 6!
b 5!
c) od wszystkich odjac słowa konczace na "PO"
czyli 6!− 4!=...
26 lis 11:35
Ala: Ale to by wyszło 2!=2 a to raczej nie wyjdzie 2, myślałam że wyjdzie 4!.
26 lis 14:40
26 lis 14:54
sushi_ gg6397228:
6!−4!=4!(5*6−1)= 24−29=...
26 lis 19:02
nikka: tam jest mnożenie Sushi 24*29 = 696
Ala ma dobry wynik ...
26 lis 19:11