funkcja
czekolada:

rysunek przedstawia fragment wykresu funkcji y=f(x) otrzymanego z wykresu funkcji g(x)=sinx w
wyniku odpowiednich przeklsztalcen . najdz wzor funkcji f i rowiaz rownanie f(x)=−
√3
poniewaz nie wiem jak tutaj sie rysuje, wiec: tam min i max funkcji to 2 i −2. a prechodzi na
osi 'x' przez punkty : −π, −π/2 , 0, π/2 , π , 3/2π
26 lis 11:04
sushi_ gg6397228:
funkcja jest rozciagnieta do gory i dołu
f
1= 2* sin x
| | π | |
okres miejsc zerowych jest co |
| −−> normalnie jest co π |
| | 2 | |
f
2= 2* sin 2x
funkcja jest odbita symetrycznie wzgledem osi OX
f
3= −2* sin 2x
26 lis 11:44
czekolada: a wlasnie chyba nie jest odbita.. mi wyszlo ze 2sin2x ...
ale jak to teraz rozwiazac dla −√3 ?
26 lis 11:55
sushi_ gg6397228:

tak wyglada poczatek sinusa dla pierwszej cwiartki, wiec Twoja 2 sin 2x jest dla takiego
rysunku
26 lis 12:02
sushi_ gg6397228:
−2 sin 2x= −
√3
rysunek normalnego sinusa i odczytanie "dwoch wartosci + 2 k π" a potem podzielenie przez "2"
co stoi przy argumencie
26 lis 12:04
czekolada: dziekujee ; )
26 lis 12:16