maturka
czekolada: wyznacz wszystkie liczby calkowite dla ktorych wartosc wyrazenia
| | (9x2−4)(x+1) | |
|
| jest liczba calkowita |
| | 3x3+2x2−3x−2 | |
26 lis 10:58
Bogdan:
Rozłóż na czynniki wyrażenia w liczniku i w mianowniku i skróć ułamek.
26 lis 11:04
czekolada: | 9x3+9x2−4x−4 | | 9x2(x+1)−4(x+1) | |
| = |
| = |
| 3x(x2−1)+2(x2−1) | | 3x(x2−1)+2(x2−1) | |
26 lis 11:16
Bogdan:
dalej rozkładaj
26 lis 11:17
czekolada: | 9x2(x+1)−4(x+1) | | 9x2−4 | |
| = |
| moge tak skrocic ? |
| 3x(x−1)(x+1)+2(x−1)(x+1) | | 3x(x−1)+2(x−1) | |
26 lis 11:18
czekolada: | | (x+1)(9x2−4) | |
czy |
| = i dopiero teraz? |
| | (3x+2)(x+1)(x−1) | |
26 lis 11:19
czekolada: | | 9x2−4 | |
ale to i tak i tak wyjdzie na jedno. czyli zostalo |
| |
| | (3x+2)(x−1) | |
26 lis 11:20
czekolada:
26 lis 11:31
sushi_ gg6397228:
do licznika dalej wzorki a2−b2=(a−b)(a+b)
26 lis 11:38
czekolada: | (3x−2)(3x+2) | | 3x−2 | |
| = |
| = 3+2 =5 .. ? |
| (3x+2)(x−1) | | x−1 | |
26 lis 11:53
czekolada: coś nie gra...
26 lis 11:53
sushi_ gg6397228:
| | 3x−2 | | 3x−3 +1 | | 3(x−1) | | 1 | | 1 | |
zostaje |
| = |
| = |
| + |
| = 3 + |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
26 lis 11:56
czekolada: | | 1 | |
i teraz calkowite to beda 0,1 ? bo rozumiem ze x musi byc takie zeby |
| bylo |
| | x−1 | |
l.calkowita ?
26 lis 11:57
sushi_ gg6397228:
dla mnie x=0 i nic wiecej
| | 1 | |
x=1 to masz |
| =...  |
| | 0 | |
26 lis 11:59
czekolada: no to wtedy wychodzi 0... czyli tak, tylko dla 0. dziekuje

!
26 lis 12:00
26 lis 12:07
rudald: jak 2 wstawisz to też jest liczba całkowita : )
24 kwi 12:34
,,,: a jak wstawimy 1/2 to wyjdzie −2 i to chyba tez jest całkowita?
17 kwi 17:57
masturbator: Ale w zadaniu masz "wyznacz liczby całkowite" a 1/2 to nie liczba całkowita. Gdyby można było
zrobić zadanie w zbiorze liczb rzeczywistych to podejrzewam że do śmierci byś szukał kolejnych
liczb spełniających równanie
14 lut 16:47