oblicz sume
Anulka1990: Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych które przy dzieleniu przez 4 dają reszte
3
26 lis 10:08
Mateusz: Zauwazmy ze pierwszą liczbą naturalną dwucyfrową która przy dzieleniu przez 4 daje reszte 3
jest 11 a ostatnią 99 wszystkie te liczby tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r=4 zatem a
1=11
a
n=99 r=4
99=11+(n−4)*4 =>n=23
26 lis 10:14
Bogdan:
Podaj najmniejszą i największą liczbę spełniającą podane warunki.
Określ rodzaj ciągu, oblicz n i zastosuj wzór na sumę tego ciągu
26 lis 10:15
Bogdan:
Mateuszu − dajmy szansę Anulce samodzielnie rozwiązać zadanie podając jej
wskazówki, ale nie gotowe rozwiązania.
26 lis 10:17
Mateusz: Dobrze
Bogdanie zapamiętam twą radę bo jest słuszna troche się zagalopowałem przyznaje
26 lis 10:18