matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
suma ciągu geom,
Anulka1990:
pierwszy wyraz ciągu geometrycznego jest równy 3 a iloraz wynosi 4 suma n początkowych wyrazów tego ciągu wyraża się wzorem a) S
n
=3n b)S
n
=3
n
3
c)S
n
=
*4
n
4
d)S
n
=4
n
−1 jak to obliczyc?
26 lis 10:08
stanislaw:
należy podstawić do wzoru na sumę
1−q
n
S
n
= a
1
*
1 −q
1−4
n
S
n
= 3 *
1 −4
1−4
n
S
n
= 3 *
−3
S
n
= −1 + 4
n
= 4
n
− 1
26 lis 10:17
Anulka1990:
dziekuje
26 lis 10:37